09.10.2016.

Vaspitajte decu da vole!

U životu treba pažljivo birati.
I onoga kome posvećujemo svoje vreme i onoga kome dajemo svoje srce.


Nisu svi dobronamerni. Nisu svi isti. Ali u tome je i poenta, odvojiti žito od kukolja. Odvojiti dobro od zla. Rodili smo se sa pravom da biramo put. Nekada je lakše doći do cilja, nekad se pomučimo najstrašnije. Nisu sve želje dobre, a nisu ni ciljevi. 


U životu pažljivo birajte. 
Ali počnite prvo od sebe.


Izaberite sebe u najboljoj verziji. Budite svoji. Nećete odgovarati za tuđe postupke. Za svoje hoćete. Birajte prijatelje, birajte svoj stav prema njima. Kada na ulici pronađete mače, pokislo i malo, vi birate hoćete li se sažaliti i pomaziti ga. 

Hoćete li samo proći pored njega? 


Slažem se, ne možemo usvojiti sve mačiće. Ne možemo pomoći svim ljudima. Ali nećemo na svom putu sresti ni sve mačke ni sve ljude na ovom svetu. Samo one kojima možemo pomoći. 


Hoćemo li to uraditi ?


Pomozimo ljudima koji misle da ne mogu a žele. Oni su potencijal, neotkriveni talenat. Ohrabrite decu u svom kraju da urade nešto dobro, pametno, humano, lepo. Ulepšajte svoj dan a obogatite njihov život. Mnogo je načina na koji ovaj svet može postati bolje mesto za njih !

Ne plašite ih, naučite ih da se bore sa strahovima. Recite im kako će sresti i one loše i one dobre, ali potkujte ih osećajem da ih prepoznaju. Vaspitajte decu da vole! Naučite ih da uvek imaju izbora. Pustite ih da dele, da bi imali više. Neka se spotaknu, neka padnu, naučite ih da nije strašno. Naučite ih da bodre i sebe i druge. Da se takmiče, ali da je važno učestvovati. Da se obrazuju, ali ne i da gaze po drugima. Da budu borci, ali da se ne tuku. Recite im da nije sramota imati slabosti, mane, i da se sa tim može živeti. Pomozite im da izrastu u ljude, u očeve i majke. 


Možda vi niste mogli ali oni će moći da promene ovaj svet. Ulijte im nadu, usadite veru u njihove male glavice. I umesto skupocenih patika i mobilnih telefona, podarite im ljubav. 

Nema ništa tužnije od deteta koje nije voljeno. 

Slažem se, ne mogu se spasiti svi prosjaci i sve mačke, ali kad bi svako od nas spasio po jednog ili jednu, ovaj svet bi bio bolje mesto za našu decu. Za nas. 


Deca ne mogu da biraju roditelje, ali da mogu, zapitajte se, da li bi baš vas izabrali?


Kad nas ne bude, neće nas biti briga, volite svoju decu, učite ih da vole ! 


Нема коментара:

Постави коментар