18.07.2017.

Dobre navike koje treba usvojiti.

Često se latimo nekih stvari lako, a još lakše krenemo da ih pretvaramo u navike. Na tom putu nismo ni svesni koliko nam to otežava život ili ga čini manje kvalitetnim. Postoje navike koje su dobre kao što postoje one koje su loše. Neke od njih štete našem zdravlju, neke našem raspoloženju i pozitivnoj energiji. A svaka od njih je loša na svoj način i crpi iz nas elan i volju. Preterano korišćenja interneta, prebrzo preležanje preko nečega što nas muči, loš odnos sa ljudima u našoj okolini. Sve to više šteti nama više nego drugima. Naravno, navike zavise od načina života, od načina odrastanja, kulture, principa, vrste posla kojom se bavimo. 


Ja sam pobrojala pet DOBRIH navika koje valja usvojiti, što zbog psihičkog što zbog fizičkog zdravlja. Ne morate ih usvojiti sve odjednom. Krenite od jedne. Zacrtajte sebi cilj. Nije važno koliko vremena potrošite nego kako ga potrošite. 

1. Ne koristite telefon pre odlaska u krevet.


Većina nas odlazi u krevet sa telefonom i njime se uspavljuje. Takođe, mnogi se čim otvore oči hvataju za telefon. Loša navika. Loša za vaše oči, i za kvalitet sna. Umesto toga, usvojite stavku broj dva.


2. Čitajte pred spavanje.

Desetak stranica je sasvim dovoljno. Pronađite knjigu koja vam najviše odgovara, nešto laganije ako ste početnik. Knjige oplemenjuju ljude.


3. Pijte dosta vode u toku dana.

Voda je važna za hidrataciju. Posebno tokom leta kada su visoke temperature, neophodno je piti dosta tečnosti. Ne žellite smežuranu kožu!


4.Gledajte u oči ljude sa kojima razgovarate.

Ova stavka se može smatrati i kućnim vaspitanjem. Niko ne voli da gledate u stranu dok vam nešto govori. Jako je bitno ostvariti neverbalnu komunikaciju. Klimnite glavom povremeno da sagovornik zna da ga slušate. A ako vam tema o kojoj se govori nije zanimljiva recite to. Primenite stavku pod brojem pet. 


5. Budite iskreni.

Budite iskreni pre svega prema sebi. Da li radite ono što zaista volite? Da li ste srećni? Da li je u redu ako povisite ton bez razloga? Radite na sebi. Poštujte sebe ali poštujte druge. Ponašajte se asertivno.

Нема коментара:

Постави коментар