21.07.2017.

Koje lekcije u životu naučimo prekasno?

Ne pitajte me kako sam došla na ideju da o ovome pišem post. Možte predpostaviti moje psihičko stanje trenutno, a možete i da izostavite da bilo šta predpostavljate. Neće imati svrhu. Ovih dana sam posebno nadahnuta, inspiracija samo navire. Možda jer je pritisak oko diplomiranja prestao, pa sad isplivavaju iz mene neke druge stvari. No, da ne skrećem sa teme. Šta sam ja to naučila prekasno?Prekasno je malo grblja reč, ustvari. Još uvek nije dovoljno kasno da bi trebala da kukam. Ali vreme mi je da se osvestim. Prva stvar, ne nerviraj se. Toliko toga ne zavisi od mene, od tebe koji ovo čitaš, od ljudi u  našoj okolini. Do mene je da uradim onako kako najbolje znam, onako kako mislim da treba i da se potrudim da bude najbolje što sam mogla. Prekasno može biti onda kad se probudiš sa tri dlake na glavi, sa doživotnim nervoznim crevima i anksioznošću. A šta će ti to ?Druga stvar, obrazuj se. Ovde ne mislim samo na školu, fakultet i sl. Više mislim na neko usavršavanje sebe kroz čitav život. Ako želiš da znaš više o nečemu, daj pokreni se. Ne želiš da bude prekasno. Obrazovanje je nešto što ti niko ne može oduzeti. 


Sledeće, ostani dosledan/a sebi.  Nemoj da radiš nešto zato što drugi kažu da tako treba. Jel ti misliš da tako treba? U redu, samo napred. Ali ako se dvoumiš, ili ne daj Bože, troumiš, znači da postoji problem. Slušaj svoje srce. Prekasno može da bude onda kad shvatiš da ne znaš ko si, i da si samo mešavina onoga što si bio/bila i onoga što ti drugi nameću. Nemoj to sebi da radiš!


Ne plaši se emocija.  Zaljubljen/a si ali danas je moderno ne pokazivati osećanja? Ma daj! Tvrdićeš pazar, glumićeš ledenu kraljicu, a onda ćeš sa trideset godina da se probudiš sama. I želećeš nekog da imaš kraj sebe ali si navikla da ih svojim ponašanjem guraš od sebe. Ne budi sebičan/a. Voli da bi bio/bila voljena. Otvori se. Pokaži da ti je stalo. Ne taktiziraj. Nema veze ako budeš povređen/a. Bolje to nego emotivno osakaćena. Veruj mi.


Rad na sebi je jako važan. Disciplinuj se. Organizuj se. Vremena ima, ali mora pametno da se koristi. Radi na svojoj kulturi, manirima, ponašanju, odnosu sa ljudima. Poštuj, da bi te poštovali. Ne ulazi u konflikte. Usvoji asertivno ponašanje. Vežbaj komunikaciju. Prekasno može da bude onda kad shvatiš da ne umeš sa ljudima. A nikad nije problem samo u njima. 


Treniraj.   Bavi se sportom. Vežbaj. To oplemenjuje. Jača i duh i telo. Formira te kao ličnost. Jača karakter. Pomaže da se izboriš sa svakodnevnim stresom. A tvoje telo se lakše bori sa bolestima. 


Nije važno šta ti kažu nego ko ti govori. 
Ako imaš cilj naći ćeš i put.
Ljubav je najčistija emocija koju možeš da osetiš.
Veruj.
Nadaj se.

6 коментара:

 1. Baš mi se dopada ovaj tekst. I u trideset i nekoj mogu da se složim sa tobom. A toliko sam se plašila emocija do kasnih dvadesetih, činilo mi se da je sve lakše bez njih. I, u pravu si, bila sam sebična.... :)
  Ne mogu ništa da izdvojim iz teksta kao "malo više bitno" jer je najbitnije da smo svestrani i da se razvijamo na različitim poljima.

  ОдговориИзбриши
 2. Bravo draga moja za tekst.U potpunosti se slažem.☺

  ОдговориИзбриши
 3. Potpisujem sve što si napisala! Iako sam dosta starija od tebe, još uvijek učim i radim na sebi

  ОдговориИзбриши