24.09.2017.

Kako da kažete NE?

Često čujem ljude kako govore o tome da ne mogu da odbiju nečiji zahtev ili molbu. Ponekad čak i na svoju štetu, oni  pristaju na sve. Ako kažem ne možda izgubim nekoga, možda ta osoba neće više biti uz mene...? U suštini, treba da kažem NE zbog sebe a ne zog drugih. A drugi su ti koji treba da pokažu razumevanje.


Ne možeš biti rob tuđih zahteva.

Nije lako. Priznajem. Sigurno imate u vašem okruženju ljude koji su vam bliski i dragi ali koji jednostavno stalno od vas očekuju nešto. Čak i kada se radi o banalnoj stvari kao što je izlazak u grad imate pravo da kažete da nešto ne želite. Postoji nešto što se zove asertivno ponašanje i kada bi ga svi primenjivali ovaj svet bi bio lepše mesto za život. 


Poštujem sebe, ali poštujem i tebe.


Postoje različiti načini da kažete NE. O tome koji ćete način izabrati presuđuje vaš karakter, procena osobe sa kojom razgovarate i slično. Nekim osobama možemo reći ne želim, neću, ne mogu... a da to shvate tako kako je, i  da ne pokušavaju da prodiru u naše "skrivene namere..." To su naši prijatelji, pravi prijatelji, koji nas poznaju, i koji će shvatiti kako se u tom trenutku osećamo. Ali, šta da radimo u komunikaciji sa drugim osobama?


Kako da kažemo NE?

- Mislim da je to loša ideja.

- To nije moj prioritet u ovom trenutku.

- Ne sviđa mi se to, i mislim da nisam prava osoba za to.

- Više mi se sviđa druga opcija.

- Osećao/la bih se loše da to prihvatim.

- Moji instikti mi govore da ne treba to da uradim.

Predhodni post : Jesen u dvoje 


1 коментар: