19.04.2018.

Da li se vi izvinjavate?

Pre nego što počnem da pišem o tome kako se i kada treba izviniti volela bih da skrenem pažnju na gramatičku grešku prilikom korišćenja ovog glagola. Dakle, izviniti i izvinuti nije isto. Poštovani čitaoci, hajde da učinimo ovaj svet boljim mestom za život, ZAJEDNO!
IZVINITI SE a ne IZVINUTI SE.

Da li se vi izvinjavate?
Postoje neke situacije u kojima je izvinjenje važno, za obe strane koje su u sukobu. To ih možda pomiri, umiri strasti, naiđe neko drugo rešenje sve sre završi kako treba. Mada, postoje neke situacije kada se NE TREBA izvinjavati iz više razloga. A koje su to situacije pokušaću da vam objasnim uz poneki primer.

NE IZVINJAVAJTE SE ZBOG TUĐIH OSEĆANJA.


"Izvini što si ljut." To nije izvinjenje. Možete se isključivo izvinjavati zbog svojih grešaka odnosno postupaka koji su doveli da se osoba oseća ljuto.  Izvinite se zbog svog ponašanja. " Izvini što sam bila neprijatna prema tebi." Budite precizni u iznišenju razloga zbog kojeg se izvinjavate. Nemojte reći : " Izvini zbog svega zbog čega si sada ljut." To neće poboljšati međuljudske odnose.
NE IZMIŠLJAJTE IZGOVORE ZBOG KOJIH SE NISTE IZVINILI."Izvini što sam bila neprijatna prema tebi, ali bila sam jako iznervirana." To zvuči kao da vam nije iskreno žao. Posle izvini nema ALI, u suprotnom odajete utisak kao da ste se izvinili reda radi a to zaista ni ne mislite. NE TRAŽITE OPROŠTAJ NAKON IZVINJENJA.


"Izvini." je samo po sebi dovoljno. To je činjenica koja ne zahteva dalje objašnjavanje i ne treba očekivati odgovor nakon toga. "Opraštaš li mi?" nakon izvinjenja govori o tome da vam je stalo SAMO do toga da vam ta osoba oprosti i da krenete dalje. U tom trenutku niste baš vi toliko važni. Stavite osobu kojoj se izvinjavate na prvo mesto. Neka oseti da vam je zaista krivo i budite zahvani kada prihvati vaše izvinjenje.NE OČEKUJTE IZVINI NA IZVINI.


Recimo da ste se posvađali sa nekim. Oboje ste bili grubi jedno prema drugom, vikali ste, rekli čak i ono što ne mislite...A onda ste vi odlučili da se izvinite za sve to. Nemojte to raditi samo ako očekujete da i druga strana isto to uradi. Ako primetite da ste uradili nešto pogrešno, izvinite se i naučite da se nosite sa tim. 


PONUDITE DA ISPRAVITE STVAR.


Rekli smo da nakon izvinjenja nemamo pravo da očekujemo od druge strane da prihvati to odmah, nasmeje se i sve bude u redu. da bi došlo do toga, možda bi trebalo pitati: "Mogu li nešto sada da uradim za tebe?". To je sledeći korak kao poboljšanju vašeg odnosa.  
   

Нема коментара:

Постави коментар