24.08.2015.

Book review : Melinda Nađ Abonji - Golubije srce

Još jedno Lagunino izdanje je pred nama. Ozbiljna tema. Nagrada za najbolji roman na nemačkom jeziku. Privukao me je naslov. Temom nisam bila oduševljena. Ali, da li zbog malo primesa autobiografskih nota, ostala sam zbunjena načinom na koji je ova priča napisana. Nežno i blago. 


Melinda Nađ Abonji ima mađarsko poreklo, ali je rođena u Bečeju, 1968. Detinjstvo je provela u Vojvodini ali je ubrzo, već sa pet godina, napustila tadašnju Jugoslaviju. Novi dom pronašla je u Švajcarskoj, 1973. Prvi roman objavila je 2004. U izlogu, s proleća. A njen drugi roman o kojem ću vam i ja pisati je Golubije srce . 2010. godine dobio je Nemačku književnu nagradu, za najbolji roman na nemačkom jeziku kao i Švajcarsku književnu nagradu.  Autorka ovog romana živi u Cirihu, a pored toga što piše, bavi se i muzikom. 

PHOTO : GoogleProšlog leta, sasvim slučajno, naiđoh na simpatične korice i divan naslov. Kao što rekoh, tema me nije odmah privukla. Ali mi je nešto iznutra govorilo da treba da rizikujem. Hajde, zašto si tako neodlučna? Vidi te korice! Pa nemoguće da ti se ne svidi i sadržaj. A kažu ne sudi po koricama...Hmm...


Nisam pogrešila! Članovi jedne porodice vojvođanskih mađara, otac, majka i dve kćeri Kočiš napuštaju Jugoslaviju, sedamdesetih godina, sada već prošlog veka. Gde drugo, no na Zapad! U Švajcarsku. Malo stvari po koferima, a mnogo nekih osećanja u srcu, i pravac među ljubazne ali hladne ljude... Malo gorčine, ljutnje, bez mnogo ushićenja... Kako opstati u stranoj zemlji? Polako. Strpljivo. Ne odustajati pred prvom preprekom. Ali, jel to uvek tako lako kao što zvuči? Kako sve to utiče na Ildiko, glavnu junakinju? Pa onda i to što se u domovini sprema rat. Jedna nežna ispovest o životu emigranta. Izbliza. 

Linkovi : 

Laguna, 2012

* Odlučila sam da poklonim ovu knjigu! :) Tako da, lajkujte moju stranicu na FB-u, zapratite me na Instagramu i ostavite ime i prezime u komentaru ! :) I to, sve do 1. septembra. SREĆNO !

* Poštarinu plaćate pri preuzimanju. 

Нема коментара:

Постави коментар