14.08.2015.

Book review : Peni Vićenci - Nikad bolje

Oni koji čitaju moj blog od samog početka znaju da osim što pišem jako volim i da čitam. Odlučila sam da poneki post bude o tome šta sam pročitala, šta bih volela da pročitam i naravno o mojim utiscima o pojedinim knjigama. Znam, da danas nema mnogo onih koji vole knjige i uživaju u čitanju istih. Ali, sigurna sam da među vama postoje knjigoljupci. Takođe, volela bih da one koji ne čitaju puno navedem da to promene. :) 

Postovi o knjigama biće opušteniji, sasvim drugačije napisani. Trudiću da kroz njih imamo neki kontakt, vi i ja u razmeni mišljenja. Ubuduće neću praviti ovako duge uvode, ovo je samo zbog prvog posta ovakvog tipa. 

Nikada ranije nisam čitala romane ove autorke. U pitanju je britanska književnica, Peni Vinćenci. Rođena je 1939. Udata je, ima četiri kćerke, živi u Londonu. Svoju prvu knjigu napisala je 1989. pod nazivom Sveti gresi . Ova,koju sam ja čitala nosi naziv Nikad bolje i jedna je od petnaestak koje je za sada napisala.
PHOTO : Google

Svi mi znamo da su saobraćajne nesreće nešto jako traumatično, kako za posmatrače tako i za učesnike. Iako na vestima ili u novinama često imamo priliku da vidimo potresne prizore ostajemo uskraćeni za mnoge informacije. Šta se dešava sa tim ljudima nakon nesreće? Kako sa životom nastavljaju oni koji nesreću, srećom, prežive? Kako ostavljena trauma utiče na njih a kako na ljude u njihovoj najbližoj okolini? Šta je dovelo do nesreće? Nose li krivicu sa sobom oni koji su preživeli? Kako je sve to izmenilo njihove živote? Može li iz jedne takve traumatične stvari da se rode i neke lepe stvari? Ukoliko je ovo o čemu ste nekada razmišljali ovo je idealna knjiga za vas!


Šta drugi kažu o knjizi :


" Očaravajuća knjiga koja slama srce. "

                       Mirror 

" Delo koje se ne ispušta iz ruku, roman o nadama i snovima, preprekama i tajnama, ljubavima i željama. "  

                  Woman and Home

" Štivo koje će vas sasvim zaokupiti i ispuniti zadovoljstvom. "

                              HeatŠta ja kažem o knjizi :

Ovo je jedan od romana koji me bukvalno ostavi bez teksta nakon pročitane poslednje sranice. Prvo što sam rekla bilo je Vau! Trebalo mi je par dana da sredim utiske. Toliko toga sam preživela zajedno sa likovima iz knjige. Radovala sam se zajedno sa njima i zajedno sa njima tugovala. Svi oni postali su moji prijatelji. U nečijim pričama sam se pronašla, nekoga osuđivala, a nekoga subjektivno branila. Bila sam, čitajući ovu knjigu, svedok jedne strašne saobraćajne nesreće. Bila sam prisutna ali nisam znala šta se zaista dogodilo. Ko je pobegao sa mesta nesreće i zašto? Ko je rasturio sopstveni brak? Ko je zakasnio na sastanak sa srodnom dušom iz mladosti? Ko se pokazao kao heroj a ko kao kukavica? Zbog čega ljudi izdaju svoje prijatelje? Kada lažemo? A kada to govorimo istinu? Da li od naših postupaka zavise tuđi životi? I da li u ovoj priči može biti srećnog kraja? Da li su neki od likova nastavili svoj život od pre? Šta ih je spojilo, a šta  ih to deli? Da li su neki od njih sazreli? Puno je paralelnih priča, puno likova, ali je roman napisan vrlo lagano. Nećete se pogubiti u radnji, ali biće neizvesno do samoga kraja. Tako je zanimljivije, zar ne ? Vrlo blisko i sa empatijom napisano, od prvog do poslednjeg pasusa. Nadam  se  da će te se odlučiti da  pročitate ovu knjigu, spoj različitih sudbina u jednu sudbinu - saobraćajnu nesreću na auto-putu.


Linkovi : 4 коментара: