21.01.2017.

Veliki koraci ka sreći

Ostavila je knjigu, i kesicu od kafe na stolu a zatim je istrčala napolje da me dočeka. Bila je tako nasmejana i srećna a ja sam je pogledao sa zebnjom. Ono što sam joj trebao reći slomiće je, a ja nisam želeo da je slomim. Želeo sam da je volim i dalje, i da i dalje ona bude ono što će me činiti srećnim. Ali se nešto u meni promenio i sasvim sam se udaljio.

Kriviće moju aroganciju, moj hladni i nezainteresovani stav o svemu što se dešava u njenom životu. Ali ja sam u stvari bio ljubomoran na njen uspeh. A uspevala je mnogo toga. Naš dom izgledao je ljupko, trudila se oko svega. Bila je uzbudjena oko prve večere koju je sama prirpemila. A ja sam želeo sve. Želeo sam novac, karijeru, imućne ljude oko sebe. Sve manje sam želeo nju. 


Ona je uživala u običnim stvarima, i često se jutrom budila pre mene da što nežnije uđem u novi dan. Vratio sam se tog dana sa posla želeći da joj kažem ono što me već dugo tišti. Želeo sam joj reći kako je sva divna, predivna ali da sam ja samo jedan ambiciozni čovek kojem ona više nije bila potrebna. To bi bilo iskreno, ali ne bi imalo mnogo smisla. Umesto toga, uzeo sam je za ruku i rekao da nisam srećan više. Bila je zbunjena, u čudu me je dugo gledala a ona pitala zašto se šalim sa njom na taj način. Rekla je da imam sve što sam ikada želeo.
Da, potvrdio sam. To i jeste problem. Na tom putu sam se negde izgubio. Pa sam tražeći ono što me čini srećnim zaboravio sebe usput, a onda kad sam konačno dostigao sve, shvatio sam da nemam sebe, da nemam tebe, da nemam ništa. Samo hiljade sati rada iza sebe, i poneko prijateljstvo usput stečeno. Ali ono što mi je zaista falilo bilo je da budem kao ti. Da uživam u izlasku sunca, i ispijanju kafe. Voleo bih da budem kao ti, srećan što te vidim. Ali ja ne umem da se zadovoljim malim stvarima.


Nisu to male stvari, to su veliki koraci ka sreći, rekla je. Ono što imaš to je zahvaljujući mojoj ljubavi prema tebi, a ono što nećeš imati kada ja odem biće zahvaljujući tvojoj ljubavi prema samom sebi.2 коментара: