19.04.2017.

ZAVIRI : Narodni muzej Kragujevac

Da li posećujete muzeje ? Počinjem ovaj post direktnim pitanjem. I ako ne, zašto ne ?


Prošle godine kada je bila Noć muzeja, posetila sam sve muzeje u Kragujevcu, galerije slika takođe. Do tada, muzeje sam doživljavala kao hladne i mračne prostorije. Verovatno predrasude, još jedne od mnogih koje se rađaju dok trepnete u ova luda vremena... Ali, jedno veliko ALI za sve muzeje. Jer, muzeji nisu i ne moraju da budu dosadni. Kao i na sve u životu bitno je kako gledate. Da li gledate uopšte? Kada ste poslednji put bili u nekom muzeju? Zamislite se. Zapitajte se.

Predstaviću vam Narodni muzej u Kragujevcu. Kragujevac je grad koji sam zavolela svim srcem, iako nisam tu rođena. Zavolela sam Šumarice, sam centar, ljude, zaljubila se, a uskoro ću magistrirati na fakultetu Kragujevačkog Univerziteta. Sve u svemu, Kragujevac je deo mene, a sa njim i svi njegovi delovi. I mesta za izlaske, i mesta za odmaranje. I muzeji. Muzeju čuvaju ono na šta mi često zaboravljamo. Na našu beličanstvenu prošlost. Ali čuvaju i našu budućnost, drže nas čvrsto na zemlji. Ne možete da budete ono što jeste a  da ne znate odakle ste.


Na sajtu Narodnog muzeja možete pročitati trenutne, stalne i predstojeće postavke. A ja ću vam ovde dati jedan tekst sa njihovog sajta kako biste se zainteresovali .
Začeci muzeja u Kragujevcu mogu se vezati za više podataka iz prve polovine 19. veka. Knez Miloš je počeo da formira svoju zbirku slika juna 1823. godine kada je dobio na poklon prvu umetničku sliku. Godine 1837. Knez je od nemačkog prirodnjaka barona Herdera dobio prvu zbirku minerala, a izvori upućuju i na prvu numizmatičku zbirku.

Posle više od jednog veka u vreme okupacije u proleće 1942. godine osnovan je Šumadijski muzej u Kragujevcu koji je prestao sa radom 22. marta 1943. godine.

Današnji Narodni muzej u Kragujevcu osnovan je 1. juna 1949. godine kao Oblasni muzej sa tri radnika i 872 predmeta u šest zbirki: prirodnjačkoj, istorijskoj, arheološkoj, numizmatičkoj, etnološkoj i umetničkoj. Za muzejske zgrade određene su Amidžin konak (građen 1818. godine kada se knez Miloš preselio iz Crnuće i formirao dvor u Kragujevcu) i Knez Mihailov konak (iz 1868. godine namenjen za dvor kneza Mihaila). Muzej je svečano otvoren 8. jula 1951. godine, a početkom 1953. godine je promenio ime u Narodni muzej Kragujevac. Nadležnost Muzeja je obuhvatala 11 opština na teritoriji Šumadije, Pomoravlja i Raške oblasti. Sa formiranjem drugih muzejskih centara delatnost Muzeja je svedena samo na Šumadiju. Po nalogu Sreskog narodnog odbora, u junu 1958. godine, osim odeljenja NOR-a koje i dalje radi, Muzej se “konzervira”. Marta 1961. godine NO opštine Kragujevac donosi rešenje o osnivanju novog muzeja pod imenom “Muzej radničkog pokreta i NOB-a”. Oba muzeja uporedo postoje dve godine da bi se marta 1963. godine spojili u jedan-Narodni muzej Kragujevac.

Godine 1976. predmeti, fotografije i dokumenta vezana za streljanje u Kragujevcu 1941. godine ustupljeni su novoformiranom muzeju “Spomen park 21. oktobar”.
Narodni muzej u Kragujevcu je ustanova kulture, pripada kategoriji kompleksnih muzeja zavičajnog karaktera čija je delatnost prikupljanje, proučavanje, stručna i naučna obrada, zaštita i prezentacija kulturnih dobara koju obavlja na teritoriji opština Kragujevac, Batočina, Lapovo, Rača i Knić.

Delatnost Muzeja obavlja se u objektima: Amidžin konak, Knez Mihailov konak, Galerija, Kuća Svetozara Markovića (Prote Miloja Bajraktarovića), Kuća Ljubice Filipović, Stara skupština, Spomen kuća u Dulenima, Petrova vodenica u Grošnici i Moderna galerija. 
U sastavu Muzeja su: arheološko, etnološko, istorijsko i istorijsko-umetničko odeljenje, dokumentacija, stručna biblioteka, preparatorska radionica i fotolaboratorija. Muzej ima posebno oformljenu vodičku službu.


A kako smo svi ljubitelji čuvenog nam Facebooka , evo i linka do FB stranice muzeja

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

***KONKURS*** 


Drage devojke, ako živite u Novom Sadu i imate svoj blog, možete biti deo projekta ZAVIRI! Nas tri, iz tri različita grada pišemo o njihovim kutcima koje vredi posetiti. Ukoliko želite da nam se pridružite, pošaljite link do vašeg bloga, kako bismo se upoznale sa vašim radom. Možete dodati i nešto o tome zašto bi baš vas trebalo da izaberemo!

MEJL :   projekat.zaviri @gmail.com

Ne dozvolite da buduća prestonica kulture ostane bez predstavnika u projektu Zaviri!

Нема коментара:

Постави коментар