23.08.2017.

Book Review : Tvoj anđeo čuvar
Snaga je ženskog roda. Ostaće mi ova rečenica kao pouka i poruka za sve nas, žene. Ponekad se osećamo slabo i nemoćno, ponekad se borimo do poslednjeg daha a nekad nam treba taj jedan muškarac da se bori za nas i umesto nas. Volimo da osetimo da smo nekome važne, da možemo da se na nekoga oslonimo ali nam jako smeta kada neko želi da ima kontrolu nad nama. Ako nekog muškaca pustimo u naš život to ne znači da on može da sebi daje za pravo da bude naaš gospodar, direktor ili vlasnik. Ne može da kontroliše situacije, da utiče na naše izbore i da menja našu prošlost zagorčavajući nam život u sadašnjosti. Ako kažemo volim te to ne znači da smo ujedno i slepe i glupe. I posle te rečenice imamo pravo na mišljenje i izbor. Ne rušite nam mir da biste u nas ugradili strahopoštovanje. Vas to možda hrani, ali mi bismo pre gladovale nego izgubile svoje ja. I naravno, nazvaćete to feminizmom. Ali mi smo u željama, potrebama i u glavi ravnopravne sa vama, vi to nazovite kako god hoćete! 
I muka je ženskog roda. Jer ko ženu bolje od žene razume? I ko bolje može da zameni sa ženom mesta od žene koja je isto preživela? Mi nismo feministkinje, niti smo čopor. Samo dajemo onoliko koliko tražimo, boimo se za uzajamno, siguruno i realno. Nije važno čime se bavimo i kakve muškarce volimo, iste su nam želje i isti snovi.

Ne, nije knjiga o tome kako nam muškarci ne trebaju, i kako sve možemo same. Svi znamo da to nije tačno. Knjiga je o tome kako ljudi nisu onakvi kakvima se čine na prvi pogled, o tome kako im ne treba previše dati za pravo. Nije bitno što te volim, to ne menja stvari. I dalje sam ja, ja, a ti si i dalje ti. I ako tako može – super. I ako ne može – super. Ne može na silu. I ne može posesivno, bahato i bezrazložno ljubomorno da bude ljubav. Ako se razumemo...Zaljubljivanje je uvek stvar odluke. Odlučujemo u koga ćemo da se zaljubimo.To se ne dešava bez našeg dopuštenja. To se ne dešava samo od sebe, to se dešava jer mi tako odlučujemo. Jer damo sebi dozvolu da se zaljubimo.
Ovo je knjiga koju bi SVAKA žena trebalo da pročita. 
Нема коментара:

Постави коментар